Bijvoorbeeld: 25/04/2018

5 UiTtips voor de Virga Jessefeesten

5 UiTtips voor de Virga Jessefeesten

Naast de vier ommegangen, de soepbedeling en de rottenwandelingen staan er nog een 400tal activiteiten op het programma. Geniet van toneel, dans, vertellingen, muziek, … Je zal je tijdens de feesten zeker niet vervelen. UiTinHasselt geeft alvast 5 leuke UiTtips. Alle activiteitein vind je terug op www.virgajessefeesten.be of in de Virga Jesse gids die bij Toerisme Hasselt te koop wordt aangeboden.

Fijne feesten!
 

1. DAG VAN DE RELIGIEUZE MUZIEK

Op zaterdag 12 augustus staan de Virga Jessefeesten in het teken van de religieuze muziek. Liefhebbers kunnen genieten van een bijzondere reeks concerten. Onder meer het Limburgs Gregoriaans koor met Johan Hermans, het Manteliusensemble, gemengd koor Margoda, het Kathedraalkoor en Psallentes zorgen voor de muzikale invulling. Of wat dacht je van een concertwandeling? Geniet van een namiddag met solistische optredens op enkele bijzondere locaties in de binnenstad, afgewisseld met hartelijke versnaperingen uit de Hoofdstad van de Smaak.

zaterdag12 augustus, vanaf 10u
Virga Jessebasiliek en Minderbroederskerk

 

2. VIRGA JESSESPEL

virga jessespel

Sinds de eerste opvoering in 1954 maakt het Virga Jessespel een belangrijk onderdeel uit van de Virga Jessefeesten. Eerst als openluchtspektakel, later in het cultuurcentrum. Het Virga Jessespel 2017 slaat een heel nieuwe richting in. Het verhaal speelt zich af in het Volkstehuis. Een begrip in Hasselt, een symbolische plek aan de Kanaalkom en een plaats waar vele verhalen van eenzaamheid en verdriet, maar ook van hoop en troost samenkomen. In de voorstelling ‘Een Deken van Troost’ maak je kennis met enkele opmerkelijke bewoners van het Volkstehuis. Deze editie geen traditioneel Mariaverhaal dus, maar de aandachtige toeschouwer zal meer dan ooit de Virga Jesse centraal zien staan.

 

première 5 augustus, 21u
6, 8, 10, 11, 12, 13, 17, 18 19 en 20 augustus, 20u
+ op 12 en 19 augustus een extra voorstelling om 22u
Volkstehuis, Kempische Kaai

3. Jenever

Hasselt en jenever: ze zijn onafscheidelijk. Maar wat heeft Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse met jenever te maken? In 1867 richtte de veepest een ware ravage aan in de ossenstallen van de jeneverstokers. Dokter Louis Willems ontdekte een vaccin en voorkwam de vernietiging van de ossenstapel... of was het door toedoen van de Virga Jesse? Ga op in dit verhaal van rampspoed en redding, van hoop en wanhoop, van licht en duister, van geloof en wetenschap in de installatie GOUD.

Op de binnenkoer nemen de acteurs van het Koninklijk Hasselts Operettengezelschap je mee naar de tijd van toen en laten hun licht schijnen op dit klassiek geworden historische verhaal van wie Hasselt nu redde van de rundspest met een serieuze geut humor.

Installatie Goud
1 juli t/m 3 september, 10u – 17u , tijdens de feesten tot 22u
Witte Nonnenstraat


Operettengezelschap
5, 6, 11, 12, 13, 18 en 19 augustus, 19u + 20u

Jenevermuseum, binnenkoer

 

4. Celibataire Divas

divas

Na ‘Ingewikkeld’ in 2010 in het Clarissenklooster, presenteert kunstgalerij De Mijlpaal opnieuw een hedendaagse kunstexpo. De machtige abdissen van weleer met hun overtuiging en praal zetten de poorten van hun Herkenrode Refugehuis in het centrum van Hasselt opnieuw wijd open. Ontdek in deze internationale tentoonstelling hoe actuele kunstenaars het altijd aanwezige spanningsveld tussen het spirituele en het wereldlijke in een beklijvende scenografie tot leven brengen. Met o.a. werk van Miles Aldridge, Eduardo Chillida, Rob Sweere, Vanessa Beecroft, Bill Viola, Jan Fabre, Hans Op de Beeck, Koen Vanmechelen, Nick Ervinck, Renato Nicolodi, Peter de Cupere, Patrick Ceyssens en vele anderen.

1 juli t/m 31 augustus
Herkenrodekazerne, Maastrichterstraat 100

5. Hasseltse Harmonies

Voor het eerst brengen drie Hasseltse harmonies een gezamenlijk concert bij de opening van de Virga Jessefeesten en de openingsharmonie bij elk van de vier ommegangen. Het gaat om de Koninklijke Harmonie Demergalm Godsheide, de Koninklijke Harmonie Hasselt en Muziekvereniging Het Spoor Hasselt. Zij worden aangevuld met bereidwillige muzikanten van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Kermt, andere muziekverenigingen uit Hasselt en zelfs uit Sint-Truiden. Het openingsconcert door een 60-tal muzikanten staat onder de muzikale leiding van dirigenten Brigitte Bellen en Jos Meynen.

vrijdag 4 augustus, 20u – 22u
Stedelijk Conservatorium, Kunstlaan 12
tickets via harmonie.hasselt@telenet.be

Verkeerssituatie

Niet alleen tijdens de ommegangen is de verkeerssituatie in Hasselt gewijzigd. Hou er ook rekening mee dat van 5 tot 20 augustus, het gebied binnen de kleine ring elke avond wordt afgesloten, van 18.30 tot 23 uur.
Bekijk hier de praktische informatie ivm verkeer en parkeren op 3, 6, 13, 15 en 20 augustus 2017

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!