Bijvoorbeeld: 26/04/2018

Dag van de Wijers

Dag van de Wijers

Laat je op zondag 25 september onderdompelen in het land van 1001 vijvers: De Wijers! Op verschillende locaties in het gebied kan je De Wijers proeven, beleven of de prachtige natuur ontdekken.
 

In het hart van Limburg ligt het uniek waterrijk gebied verborgen: De Wijers, dat zich uitstrekt over zeven gemeentes. Naast Hasselt zijn dit Lummen, Heusden-Zolder, Diepenbeek, Genk, Zonhoven en Houthalen-Helchteren. In totaal zo'n 700 hectares water en riet, om en bij de 1.400 voetbalvelden! Het is de combinatie van natuur, landschap en cultuur die De Wijers uniek maakt. Te voet of fietsend, overal zie je vijvers. De vele vijvers ontstonden onder andere onder impuls van de Abdij van Herkenrode, toen de kloosterzusters de vijvers gebruikten om vis te kweken. Later kwamen commerciële viskwekers in het gebied, waarvan vandaag nog steeds enkele familiekwekerijen actief zijn.

Eens in de twee jaar, op de Dag van De Wijers, zet deze prachtige streek haar deuren open voor het grote publiek. In Hasselt kan je deze dag op vier locaties terecht:

 

LIMBURG LAVENDEL

In de lavendelhoeve van Limburg Lavendel waan je je even in de Provence. Tijdens de Dag van De Wijers kan je naast een bezoek aan de beeldentuin en de aangelegde tuinen luisteren naar verhalen van Robrecht Leenders rond de kikkerpoel, wordt het distillatieproces gedemonstreerd, zijn er hapjes en kan je deelnemen aan een rondleiding op het domein. De lavendelhoeve serveert speciaal voor de Dag van De Wijers om 19u een menu met dé streekvis uit het land van 1001 vijvers: de karper. Voor de rondleiding en het eten dien je te reserveren.

ABDIJSITE HERKENRODE

In de voormiddag staan waterspelletjes, golfen tussen de koeien en wateryoga in de sacramentskapel op het programma. De abdijsite vormt de startplaats van de landbouw- , de kloosterpark- en de proevertjeswandelingen. Namiddag mag je voor één keertje op de beek varen met een écht vlot dat je zelf bouwt. Tegelijk leer je water filteren en een shelter bouwen. Luister verder naar onderwaterverhalen en knutsel met water. Met straattheater herbeleef je de rijke geschiedenis van de abdijsite. Breng een flesje water mee uit een vijver of beek in je buurt en test hoe zuiver het water is.

DOMEIN KIEWIT

Op 25 september vormen de Kiewitse vijvers een blauwe draad langs de avontuurlijke Wijerzoektocht voor jong en oud. Ga op zoek naar waterdiertjes of doe mee aan de Olympische Wijerspelen voor kinderen. Het Plezante Potenpad laat gezinnen met jonge kinderen op een speelse manier de natuur ontdekken en de imkers van domein Kiewit nemen jullie mee in de wondere wereld van de bij.

GROENE DELLE

Ontdek het mooie natuurgebied Groene Delle in Stokrooie. Een gids neemt je mee op pad tijdens eens wandeling. Je kan kiezen tussen eentje van 3,5 km of eentje van 6,5 km.

Een overzicht van alle activiteiten, prijzen en reservatiegegevens vind je terug op www.dagvandewijers.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!