Bijvoorbeeld: 22/07/2017

Virga Jessefeesten

Virga Jessefeesten

Virga Jesse

Om de zeven jaar toveren De Virga Jessefeesten Hasselt om in een bijzondere plek met een buitengewone sfeer. De vier ommegangen, de talrijke sfeervolle versieringen en culturele manifestaties creëren een magische sfeer.

Ommegang
De vier ommegangen vormen de kern van de feesten. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse wordt door de straten gedragen. Het Virga Jessecomité maakt ieder zevende jaar een nieuwe ommegang met nieuwe teksten en liederen en in een eigentijdse vorm. Dit maakt de Hasseltse Virga Jesseommegang uniek. Meer dan tweeduizend deelnemers beelden met tekst, zang en dans het leven van Maria en haar zoon Jezus uit. De verbanden met actuele thema’s maken van de ommegang een eigentijds schouwspel.
zondag 6, 13 en 20 augustus, 15u
dinsdag 15 augustus, 19u30

binnenstad


Rotten en wandelingen
Al sinds het ontstaan van de Virga Jessefeesten slaan de inwoners van straten en buurten de handen in elkaar om hun rot feestelijk te versieren. Een bezoek aan de versierde straten of ‘rotten’ is onvergetelijk. De feeërieke verlichting en ontelbare bloemen baden Hasselt in een bijzondere sfeer. Speciale wandelroutes loodsen je langs uitbeeldingen van De Dolende Man, de Dief op het Hek, het Kind van de Morin. En heb je het huisje van Hendrik en Katrien – de legendarische eerste inwoners – al gezien? Je kan ook met een gids op pad gaan of de stadstram nemen.
van 5 t/m 20 augustus

Langeman en erwtensoep
Al van voor de Franse Revolutie schenkt de Broederschap van O.‑L.‑Vrouw om de zeven jaar, ‘s maandags na de eerste ommegang, erwtensoep op het pleintje voor de Virga Jessebasiliek. Dat gebeurt onder het toeziende oog van Don Christoph, de Langeman van Hasselt, die ’s morgens vertrekt aan het Stadsmus. Ook Hendrik en de bewoners van ‘t Dorp zijn van de partij.
maandag 7 augustus, 11u
Virga Jessebasiliek

Een overzicht van activiteiten in het kader van de Virga Jessefeesten vind je terug bij
activiteiten of op
www.virgajessefeesten.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!