Bijvoorbeeld: 17/03/2018

Yokoso Festival - 25 jaar Japanse Tuin

Yokoso Festival - 25 jaar Japanse Tuin

De Japanse Tuin mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen! De verjaardag wordt van 4 maart tot eind november in heel de stad gevierd met het Yokoso Festival, wat letterlijk ‘welkom’ in het Japans betekent. Gedurende negen maanden kan je in heel Hasselt genieten van de Japanse cultuur. Met voorstellingen in het CCHA, expo’s rond Japanse mode en Haiku. Het orgelpunt vindt plaats op het grote verjaardagsfeest op 20 november in de tuin zelf.

Openingsweekend

Het Yokoso Festival start officieel op 4 en 5 maart met een spetterend openingsweekend. Vanaf dan is de Japanse Tuin open. Andere jaren gebeurt dat pas op 1 april, dus nu kunnen liefhebbers een extra maand genieten van de tuin. Bovendien komt er in maart ook een pop-uprestaurant.  Niemand minder dan de winnaars van de laatste editie van Mijn Pop-UpRestaurant, Chloë Szpyt en Magali Szpyt staan achter de potten.

In het stadscentrum word je ondergedompeld in de Japanse sfeer met verschillende kamishibai, Japanse verteltheatertjes op een fiets. Studenten van het UCLL verwennen de kinderen met leuke verhalen aan het Molenpoortplein, het stadhuis en aan de kathedraal. Op zondagmiddag geniet je van deze verteltechniek in de Stedelijke Bibliotheek in Kuringen. Gelijktijdig openen de expo’s ‘Across Japan’ in het Modemuseum en ‘Kraanvogels en kersenbloesems’ in het Literair Museum.

Haiku als rode draad

De deelnemende instellingen aan het Yokoso Festival worden verbonden door de Haiku. Een haiku is een Japanse vorm van poëzie in de vorm van 3 regels en meer specifiek 5 – 7 – 5 lettergrepen. Op tien locaties vind je een Haiku met een kunstwerk terug. Ze vormen een herinnering aan de manier waarop de Japanse Tuin ontstaan is, als gevolg van de nog steeds levendige zusterband met de Japanse stad Itami. De leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten maakten voor elke Haiku een passend kunstwerk.

Praktische info:

van 4 maart t/m 20 november
www.yokosofestival.be

Een overzicht van al de activiteiten

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!